Πού είναι η μάνα σου, μωρή;

Posted by next_day | Posted in | Posted on 5:07 μ.μ.

Εχθές το απόγευμα στα πλαίσια τακτοπόιησης της βιβλιοθήκης, "έπεσα" σε κάποια παλιά βιβλία, τα οποία έχουν επανακυκλοφορήσει σε νεότερες εκδόσεις και αξίζουν ακόμα την προσοχή μας.
Το πρώτο που θα ήθελα να μοιραστώ και να προτείνω είναι το "Πού είναι η μάνα σου, μωρή;" της Δήμητρας Σωτήρη Πέτρουλα.


Η περιγραφή που ακολουθεί είναι απο το "Διάβασε με" :

''Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;'' ερώτηση που στάζει φαρμάκι και προσβολή, ερώτηση-απειλή πάνω απ' το κεφάλι ενός τετράχρονου παιδιού που παραδέρνει μέσα στη δίνη του Εμφυλίου, προσπαθώντας να καταλάβει γιατί όλοι εκτονώνουν επάνω του τα σκοτάδια της ψυχής τους - αυτό το παιδί είναι η συγγραφέας του βιβλίου, η Δήμητρα Πέτρουλα: γεννημένη σ' ένα χωριό της ορεινής Μάνης από οικογένεια Ελασιτών η οποία δολοφονήθηκε σχεδόν στο σύνολό της από τους Χίτες που δρούσαν τότε ανεξέλεγκτοι στην ελληνική επαρχία, επιβίωσε δια πυρός και σιδήρου και έζησε για να διηγηθεί τα πάθη μιας γενιάς που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στην Ιστορία.
Η αφήγησή της ξεκινά με την σοκαριστική περιγραφή της εν ψυχρώ δολοφονίας μπροστά στα μάτια της, το Γενάρη του '46, της οικογένειάς της: μάνα, αδέρφια, θείοι και ξαδέρφια, ακόμα και ο σκύλος του σπιτιού πυροβολούνται, βασανίζονται, ξεκοιλιάζονται από τους Χίτες για να εκδικηθούν τον αντάρτη πατέρα της Δήμητρας, τον Σωτήρη Πέτρουλα. Όσοι από το σόι γλύτωσαν τη σφαγή πήραν τα βουνά, αφήνοντας τη μικρή να περιπλανιέται για μέρες ανάμεσα στα πτώματα και να κοιμάται αγκαλιά με το νεκρό της σκύλο. Όταν τελικά την περιμαζεύει μια θεία της από άλλο χωριό, το μόνο που έχει να της προσφέρει είναι ξύλο, προσβολές, κατάρες, περιφρόνηση - και ξοπίσω οι Χίτες να συνεχίζουν το αιματηρό τους έργο δολοφονώντας γυναικόπαιδα. Το κυνηγητό συνεχίζεται χρόνια ολόκληρα: από σπίτι σε σπίτι, από το χωριό στον Πειραιά, οικογένειες διαλυμένες και παιδιά ορφανά τρέχουν σαν τα αγρίμια να σώσουν τις ζωές τους, με την ελπίδα ότι ανάμεσα στα κτήνη θα υπάρξει ένα λιγότερο κτήνος να τους δείξει έλεος.... 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ενός μικρού παιδιού, που μέσα απο πολλά προβλήματα γίνεται μια ώριμη γυναίκα.
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Πληροφορίες:
Συγγραφέας:Δήμητρα Σωτήρη Πέτρουλα
Εκδοτικός Οίκος:ΚΕΔΡΟΣ
Κατηγορία:Ελληνική Λογοτεχνία
Σελίδες:351
ISBN:987-960-04-0273-5


πεθαμένα παιδιά ανέβαιναν ολοένα στον ουρανό...
έπεφτε χιόνι γυάλινος χαρτοπόλεμος

                                         Μίλτος Σαχτούρης


Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου