Οργάνωση ντουλάπας

Posted by next_day | Posted in , | Posted on 1:46 μ.μ.

Όλα στο καινούριο σπίτι, είναι έτοιμα...
Οι κούτες άδειασαν και μετά πετάχτηκαν στην ανακύκλωση....
Τα βασικά είδη για την πρώτη διακόσμηση του σπιτιού αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν...
Τακτοποιήθηκε η βιβλιοθήκη....
Και το μεγάλο ζήτημα ντουλάπα, έμεινε άλυτο...
Το σπίτι είναι δυόροφο και έχει και ισόγειο το οποίο είναι κατοικήσιμο και στο οποίο αποφάσισα να μείνω εγώ....
Εκεί τοποθέτησα τα έπιπλα που είχαμε στο παλιό σπίτι, το σαλόνι, το κρεββάτι μου, την βιβλιοθήκη μου, και ένα σύνθετο που είχαμε... Στο σύνθετο έβαλα τα ρούχα, μέσα στα συρτάρια και όσα ήθελα να έχω κρεμασμένα τα πήγα στον δεύτερο όροφο σε ντουλάπα....
Μέσα στην καθημερινότητα, ανακάλυψα 2 βασικά προβλήματα τα οποία με δυσκολεύουν αρκετά...
1ον: Επειδή το ισόγειο δεν έχει δωμάτιο, ενώ το σαλόνι είναι πολύ ζεστό, το υπόλοιπο μου φαίνεται κάπως αχανές. Η πρώτη σκέψη ήταν να βάλω ένα παραβάν, για να ξεχωρίσει λίγο τον χώρο, αλλά τελικά αποφάσισα να βάλω μια ντουλάπα....

2ον: Με δυσκόλεψε αρκετά ότι έπρεπε να ανεβοκατεβαίνω ορόφους, ώστε να πάρω κάθε φορά από την ντουλάπα στον 1ο όροφο πράγματα που ήθελα και δεν είχα κάτω.

Κάνοντας λοιπόν, μια αναζήτηση στον Γούγλη, βρήκα πολλές ιδέες για την σωστή οργάνωση της ντουλάπας..
Τις βρήκα πολύ χρήσιμες και τις παραθέτω παρακάτω....

Για αρχή, ξεκαθαρίστε τα ρούχα τα οποία δεν φοράτε πια ή ξέρετε ότι δεν θα φορέσετε ποτέ, ρούχα που είναι φθαρμένα ή αλλοιωμένα, ρούχα τα οποία δεν σας κάνουν πια (κυρίως τα στενά, εκτός εάν σκοπεύετε να χάσετε τα κιλά, οπότε βάλτε τα σε πρώτη θέα, για να έχετε κίνητρο!! Για τα υπόλοιπα, που χρειάζονται στένεμα, κόντυμα ή οτιδήποτε άλλο γρηηηηηηηηγορα σε μια καλή μοδίστρα!!!!) Επίσης, κρατήστε ρούχα τα οποία μπορούν να φορεθούν όλες τις εποχές του χρόνου (συμβουλή μάλλον πιο χρήσιμη στις γυναίκες, αφού υπάρχουν πολλά μπλουζάκια, φουλάρια, ζακετάκια που πάντα μας είναι χρήσιμα!!!)
Μια καλή λύση, είναι να τοποθετήσετε τα ρούχα σε στοίβες με κριτήρια «φοράω», «πετάω», «Δίνω/χαρίζω/πουλάω», «θα δούμε».
Προμηθευτείτε κρεμάστρες…. Η κρεμάστρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να κρατάει τα ρούχα σε καλή κατάσταση και να αυξάνει τον χρόνο ζωής τους. Αποφύγετε να έχετε συνεχώς κρεμασμένα τα πουλόβερ!!!!

Προτιμήστε κρεμάστρες που είναι καλυμμένες με κάποιο μαλακό υλικό, ώστε να μην γλιστράνε τα ρούχα και να τα ψάχνετε στο πάτωμα της ντουλάπας!!

Η οργάνωση των ρούχων πλέον είναι η πιο σημαντική (και πιο χρονοβόρα) δουλειά που πρέπει να γίνει.

Για αρχή αξιοποιήστε την εσωτερική πλευρά της ντουλάπας. Τοποθετήστε έναν καθρέφτη ή γαντζάκια για να κρεμάτε ζώνες ή διάφορα αξεσουάρ.

Συνέχεια έχει το πάτωμα της ντουλάπας. Με διάφορα κουτιά αποθήκευσης, είναι πολύ εύκολο να οργανωθούν οι τσάντες, τα παπούτσια, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας γλυτώσει από «υπερφόρτωμα» των συρταριών σας.

Επόμενη κίνηση είναι να ασχοληθούμε με τις στοίβες στις οποίες έχουμε ξεχωρίσει τα ρούχα.

Αρχικά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι θα μπει σε κρεμάστρα και τι σε συρτάρι. Έτσι θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο χώρο θα χρειαστούμε και να μπορέσουμε να τον διανείμουμε κατάλληλα.

Στην συνέχεια καλό θα είναι να πλυθούν όλα τα ρούχα… Ακόμα κι ένας λεκές που τώρα δεν είναι ορατός, θα «ποτίσει» με το πέρασμα του χρόνου και το ρούχο θα είναι έτοιμο για πέταμα!

Αποθηκεύστε τα πιο βαριά ρούχα χαμηλά και τα πιο ελαφριά από πάνω.

Πολύ χρήσιμα είναι τα διάφορα αρωματικά για τις ντουλάπες.. Έτσι και τα ρούχα, πάντα θα μυρίζουν ωραία, και θα υπάρχει και μια ομοιόμορφη μυρωδιά σε ότι κι αν φορέσετε (κοινώς, δεν θα μυρίζετε λες και ήσασταν σε εργοστάσιο σαπουνιού και έχετε δοκιμάσει ΟΛΑ τα αρώματα!!!!)

Για την αποθήκευση των παπουτσιών, θυμηθείτε να ζητάτε πάντα το κουτί στο οποίο τα αποθηκεύουν τα μαγαζιά. Βάλτε ταμπέλες απ’ έξω για να βλέπετε με μια ματιά τι περιέχει το κάθε κουτί και θυμηθείτε να βάλετε παλιές εφημερίδες μέσα στα παπούτσια για να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Βάλτε τα κοντά ρούχα όλα μαζί σε ένα μέρος της ντουλάπας, για να εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χώρο κάτω από αυτά (πιθανόν για την αποθήκευση των κουτιών με τα παπούτσια.)

Συρτάρια:

Όταν φτιάχνετε τα συρτάρια σας, ορίστε ένα συρτάρι για κάθε χρήση, π.χ. ένα συρτάρι για εσώρουχα, ένα για πιτζάμες / νυχτικά, ένα για κάλτσες/καλσόν κ.λ.π.
Αγοράστε διαχωριστικά που μπορείτε να τοποθετήσετε στο συρτάρι (ή χρησιμοποιείστε διαφορετικά κουτιά χωρίς καπάκι μέσα στο συρτάρι) για να χωρίζετε π.χ. τις κάλτσες σε χρώματα ή τα εσώρουχα σε σετ ώστε να μπορείτε εύκολα να τα εντοπίσετε.
Διπλώστε τις κάλτσες σε ζευγάρια, είτε σε μορφή μπάλας είτε διπλωμένες στα 2 ή 3 ώστε τα ζευγάρια να είναι πάντα μαζί.


Υ.Γ. 1: Ακόμα δεν έχω βρει μια ικανοποιητική λύση, για να διακοσμήσω το πίσω μέρος της ντουλάπας, το οποίο θα "δείχνει" στο σαλόνι. Προς το παρόν έχω σκεφτεί να φτιάξω ένα πόστερ με ασπρόμαυρες φωτογραφίες..... Κάποια άλλη λύση έχετε να προτείνετε??

Comments (2)

καλημέρα! από όσο ξέρω, υπάρχει μια κοπέλα, η Αρχοντία, η οποία είναι διακοσμητρια και ασχολείται και με τοιχογραφίες και άλλα τέτοια. η ιστοσελίδα της είναι arhontia.blogspot.com. ίσως εκείνη μπορεί να σου δώσει κάποια ιδέα.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ..απο μια ματιά που έριξα μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον!!!
Και πάλι ευχαριστώ!!!

Δημοσίευση σχολίου